preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sokolovac

 > Naslovnica
Vijesti

„PRAVILNA PREHRANA I ZDRAVLJE“ – POREMEĆAJI HRANJENJA

Autor: Nina Drakulić, 11. 4. 2017.

U utorak 4.travnja 2017. za učenike osmih razreda održano je edukativno predavanje na temu Pravilna prehrana i zdravlje. Predavanje uz prezentaciju koja je sve nazočne ostavila bez daha, održala je doktorica Andreja Kos-Mikić.

Predavanje je dotaklo naše osmaše, koji su u najranjivijim godinama i koje je trebalo osvjestiti na poremećaje hranjenja. Doktorica je spomenula samo neke a to su oni najvažniji: anoreksija nervoza, bulimija nervoza i pretilost.

Anoreksija nervoza poremećaj je karakteriziran namjernim gubitkom tjelesne mase, odbijanjem održavanja tjelesne mase na najnižoj normalnoj za njihovu visinu i dob. Pacijenti su pothranjeni, tjelesna masa im je manja za 15% ili više od adekvatne mase, to jest ispod 85% od očekivane tjelesne mase. Anoreksija se javlja najčešće u adolescentica i mladih žena, ali adolescenti i mladići također mogu oboljeti.

S druge strane bulimija nervoza je poremećaj karakteriziran ponavljajućim epizodama prejedanja i prekomjerne zaokupljenosti kontrole tjelesne mase, što naknadno dovodi do namjerno izazvanog povraćanja i korištenja purgativa.

Pretilost ili debljina je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu  s posljedičnim štetnim učinkom na zdravlje ljudskog organizma. Za određivanje stanja uhranjenosti koristi se nekoliko jednostavnih i praktičnih metoda, a to su :

1. određivanje indeksa tjelesne mase,
2. mjerenje opsega struka i
3. mjerenje debljine kožnog nabora.

Indeks tjelesne mase (ITM) ili engleski body mass index (BMI) izračunava se djeljenjem tjelesne  težine izražene u kilogramima s kvadratom visine izražene u metrima. Na temelju dobivenog rezultata ispitanik se svrstava u određenu kategoriju.
                            
ITM=TT(kg)/ TV*TV (m2), npr.ITM= 65 kg/ 1.65m*1.65m =23,8 kg/m2

Osobe čiji je ITM od 20-25  imaju normalnu tjelesnu težinu, osobe čiji je ITM od 25-30 imaju prekomjernu tjelesnu težinu, one s ITM od 30-35 smatramo pretilim, a osobe čiji je ITM preko 40 smatramo ekstremno pretilim.

Glavni su uzroci pretilosti prevelik unos hrane i nedovoljna tjelesna aktivnost, uslijed čega se višak energije unesen hranom, a ne iskorišten radom i fizičkom aktivnošću skladišti u organizmu u obliku masnog tkiva. No, u podlozi razvoja pretilosti ne leži samo ova jednostavna formula unosa i potrošnje, nego je pretilost rezultata djelovanja niza čimbenika koji uključuju genetske, nasljedne, psihološke i socijalne uzroke. Rjeđi  uzroci  pretilosti su bolesti nadbubrežne žlijezde, štitnjače, oštećenja središnjeg živčanog sustava i neki lijekovi (kortikosteroidi, antidepresivi).

Nives Negro Sokač

                                                              

                                                                                                                                                           

 
Tražilica
PRILIKA ZA SVE 3

SVI U ŠKOLI SVI PRI STOLU 2

PROMOTIVNI FILM ZA  E -ŠKOLE

ON- LINE KATALOG ŠKOLSKE KNJIŽNICE

ON- LINE KATALOG ŠKOLSKE KNJIŽNICE

 

 


 

 

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Anketa
Sviđa li vam se novi izgled škole?
Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Sokolovac / Trg dr, T. Bardeka 10, HR-48306 Sokolovac / os-sokolovac.skole.hr / ured@os-sokolovac.skole.hr
preskoči na navigaciju