preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sokolovac

 > Naslovnica
Vijesti

„Od starog novo, za dar od srca“

Autor: NATAŠA KARLOVČEC, 23. 12. 2020.

Naši prvašići PŠ V. Mučna, s učiteljicama Ivanom Mihoci i Ljiljanom Glavina, prijavili su se na  ekološko-obrazovni nagradni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost „Od starog novo, za dar od srca“. 

Cilj je ovog natječaja da se djeci u okviru zadane teme približi pravilan način gospodarenja otpadom i potakne na svijest o  onovnoj uporabi stvari koje se više ne koriste ( eng. upcycling).

Naša draga kreativna i vrlo aktivna učiteljica njemačkog jezika, Ivana Mihoci, predložila je da zajedno s prvašićima u Velikoj  Mučni napravimo eko-radove od otpadnih materijala koje imamo u školi (plastične čepove, papirnate role od ručnika) koji bi nam mogli poslužiti kao božićni ukrasi, ali i pomoć u ponavljanju sadržaja njemačkog jezika (boje i brojevi do 5), te matematike (zbrajanje i oduzimanje brojeva do 5). Tako smo odlučili napraviti starinski računar kakvim smo još mi (barem neki od nas) vježbali računati u osnovnoj školi. Od papirnatih ručnika iskoristili smo kartonske role koje smo omotali kolažem i ukrasili božićnim i zimskim motivima, zatim drvenim štapićima  probušili rupice i nanizali na dva štapića probušene plastične čepove od boca-po deset na svaki štapić, kako bismo dobili praktičnu računaljku za zbrajanje i oduzimanje brojeva do 20 u 1. razredu. Odlučili smo i božićno drvce ukrasiti ekološkim nakitom, stoga smo opet plastične čepove stavili u ulogu kuglica, na način da smo ih „spajali“ vrućim glačalom preko masnog papira i tako dobili krasne i maštovite ukrase za razredno drvce koje je izrađeno od izrezanih grana porušenog stabla, kako bismo iskoristili najmanje dijelove drva. Izradili smo i jednu društvenu igru od kartona i  plastičnih čepova u dvije boje. Igra je također starinska i potiče razvoj konstruktivnog mišljenja i logičnog zaključivanja, a zove se „Mlin“.  Sve napravljene radove povezali smo u jednu prezentaciju i zimsko-božićnu, ekološki-edukativnu priču te smo se prijavili na natječaj  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ekološko-obrazovnom nagradnom natječaju „Od starog novo, za dar od srca“.  Cilj je ovog natječaja da se djeci u okviru zadane teme približi pravilan način gospodarenja otpadom i potakne na svijest o ponovnoj uporabi stvari koje se više ne koriste ( eng. upcycling).

Zahvaljujem kolegici na poticaju i velikom angažmanu u realizaciji projekta. Također napominjem da su djeca vrlo zadovoljna svojim radom i ponosna na svoje radove, kojima se svakodnevno koriste u igri (Mlin) i u učenju (računar).

 

                                                                                   učiteljica Ljiljana Glavina

Film o projektu možete pogledati ovdje
Tražilica
SVI U ŠKOLI SVI PRI STOLU 5

SVI U ŠKOLI SVI PRI STOLU 4
PRILIKA ZA SVE 3

  

Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Sviđa li vam se novi izgled škole?
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Sokolovac / Trg dr, T. Bardeka 10, HR-48306 Sokolovac / os-sokolovac.skole.hr / ured@os-sokolovac.skole.hr
preskoči na navigaciju