preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sokolovac

O virusima

Nastanak virusa

Povijest računalnih virusa seže do početka druge polovice prošlog stoljeća. U to vrijeme ozbiljnija računala bila su divovski uređaji čije dimenzije su iskazivane u metrima i tonama, smješteni u zasebne klimatizirane prostorije u blizini kojih se obično nalazilo energetsko postrojenje koje je osiguravalo potrebno napajanje.

Korisnici su im pristupali putem terminala, a računalni resursi bili su vječno oskudni te bi ih sistemci po određenim kriterijima raspodjeljivali među korisnicima, odnosno njihovim aplikacijama. U ta s računalnog stanovišta davna vremena nastali su preci današnjih virusa. Bili su to programi koje su dovitljiviji korisnici pisali obično kako bi neovlašteno priskrbili sistemske resurse svojim aplikacijama, a nerijetko i da bi se našalili s kolegama.

Pravi procvat i masovnu pojavu virusi doživljavaju širenjem PC-a po uredima i kućanstvima, a potom razvojem Interneta, čime je stvorena golema baza korisnika - kako potencijalnih žrtava, tako i onih zlonamjernih.

Sat anatomije računalnog virusa

Struktura i funkcioniranje računalnih virusa predstavljaju iznimno opsežnu temu koja svakako nadilazi okvire ovog prikaza. Stoga ćemo se kratko i krajnje pojednostavljeno pozabaviti najosnovnijim principima.

Računalni virusi u osnovi su programi koji, za razliku od ostalog softvera, posjeduju neka svojstva slična zloglasnim pandanima iz (polu)živog svijeta na kojima temelje svoje maliciozno djelovanje. Jedno od njih je svojstvo samoumnožavanja. Jednom pokrenut računalni virus će potražiti druge datoteke na računalu koje će nastojati inficirati, s krajnjim ciljem da se na neki način proširi na druga računala – primjerice slanjem inficirane datoteke u privitku e-mail poruke. Pod inficiranjem datoteka podrazumijeva se proces u kojem virus nastoji uklopiti vlastiti kod unutar neke legitimne datoteke na disku. Inficirana datoteka postaje poput netom inficiranog organizma u živom svijetu: s datotekom je naoko sve u redu, ali programski kod virusa skriven je unutar nje i čeka svoju priliku. Ista se javlja učitavanjem inficirane datoteke u memoriju računala, npr. prilikom pokretanja programa ili otvaranja dokumenta. Osim legitimnog sadržaja, neprimjetno korisniku pokrenut će se i sam virus. Pored umnožavanja i širenja, gotovo svaki virus u nekom trenutku uzrokovat će događaj s više ili manje štetnim posljedicama na inficiranom računalu. Taj takozvani payload ili, u slobodnom prijevodu, razorna moć virusa može sezati od bezazlenog ispisivanja poruke na zaslonu računala, preko brisanja datoteka i kompromitiranja podataka na računalu, pa sve do npr. generiranja masovnog mrežnog prometa i onesposobljavanja računalne mreže.

Do širenja virusa dolazi prenošenjem i pokretanjem inficiranih datoteka na drugim računalima. Mogućnosti su razne, a osim spomenutog primjera s privitkom e-mail poruke, inficirane datoteke put do drugih računala mogu naći pohranom na prijenosne medije (CD, Zip, disketa...), preko dijeljenih direktorija u lokalnoj mreži itd. Ruku pod ruku s virusima idu i računalni crvi. Neki sigurnosni stručnjaci čak i ne prave razliku između crva i virusa, nazivajući ih sve jednostavno - virusima. Razlika se sastoji u tome što, kako je u gornjem tekstu opisano, virus u svom djelovanju nastoji pronaći i inficirati neku od datoteka zatečenih na napadnutom računalu, dok crvu za djelovanje nisu potrebne datoteke domaćini. Crv je samostalan program koji se za širenje oslanja prvenstveno na vlastite mehanizme i na računalnu mrežu. Iznimno su zloglasni tzv. mass mailing crvi koji se šire u privitku e-mailova: obično će se poslati na sve e-mail adrese koje zateknu u adresaru na inficiranom računalu, pri čemu često koriste ugrađeni vlastiti mail-poslužitelj. Osim maila, crvi redovito zlorabe razne druge mrežne komunikacijske protokole kako bi se u što kraćem vremenskom roku proširili Internetom.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

PROMOTIVNI FILM ZA  E -ŠKOLE

ON- LINE KATALOG ŠKOLSKE KNJIŽNICE

ON- LINE KATALOG ŠKOLSKE KNJIŽNICE

 

 


 

 

Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Anketa
Sviđa li vam se novi izgled škole?
Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Sokolovac / Trg dr, T. Bardeka 10, HR-48306 Sokolovac / os-sokolovac.skole.hr / ured@os-sokolovac.skole.hr
preskoči na navigaciju