preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sokolovac

Zaštita WLAN-a detektirati i povezati

 

Što je WLAN?

WLAN (Wireless Local Area Network)je bežična lokalna mreža koju u novo doba svi koristimo za pristup Internetu i drugim računalima u kući.WLAN-ovi su tolko rašireni da se mogu uhvatiti na mnogim javnim mijestima,mada zaštita takvih mreža nije tema ovog FAQ-a (štoviše,poželjno je da su javni WLAN-ovi nezaštičeni).

Zašto je bitno zaštititi kućni WLAN?

Brzina internetske konekcije ovisi o aranžmanu s davateljem internetske usluge  i dijeli se između svih računala koja je koriste.Uparimo li to s činjenicom da danas malo tko nema prijenosnik ili barem mobitel s uređenom WLAN karticom,dakle uređaj kojim može detektirati i povezati se na WLAN,očito je zašto moramo zaštititi svoju bežičnu mrežu:da nam uljezi ne oduzimaju dio raspoložive propusnice i da ne nabiju podatkovni promet (posebno važno za korisnike koji ne koriste flat rate,već neki od paketa s ograničenim prometom)Usto,kako uljez u nezaštićenom  WLAN-u automatski postoje dio kućne mreže,otvoren  mu je pristup dijeljenim podacima,pisačima i drugim resursima.

Koju vrstu zažtite je najbolje odabrati?

WLAN se u pravilu zaštićuje lozinkom,i i to korištenjem jedne od dvije enkripcijskih tehnologija – WEP i WPA (to jest napredniji WPA2). WEP je sam po sebi zastario i iskusniji zlonamjernik ga može probiti bez mnoge muke,no u suštini je dovoljan da odvarti većinu potencijalnih uljeza.Ipak za bezbrižnost i miran san preporuča se korištenje  WPA (ili WPA2) zaštite.Korisnik sam bira lozinku za pristup WLAN-u (u slučaju WPA enkripcije dotiča mora imati između 8 i 63 znakova)i ovdje vrijede sva prilika za kreiranje kvalitetnih šifri –morala bi sadržati kombinaciju slova i brojki i nikako nebi smijela biti nekekva gluparija poputi imana korisnikovog kućnog ljubimca –podsjetimo se,upravo su susjedi-oni koji bi mogli doći u napast da pokušaju u WLAN.Konfiguracija

zaštite WLAN-a unutar web-sučelja routera,a sam postupakuvijek je opisan u knjižnici koja je s njim dobiva,ili se može doznati od korisničke podrške davatelja internetske usluge.

Može li se pristup WLAN-u ograničiti bez korištenja lozinki?

Ako lozinke nekome nisu po volji  i htio bi korištenje WLAN-a ograničiti na točno određena  računala ili mobitela,kao opcija se se nudi takozvano filtriranje po MAC adresi.MAC adresa je univerzalni ključ koji se dodjeluje  svakom mrežnom povezivom uređuje.Kod mobitela se najčešče može očitati u mrežnim opcijama,a na računalu na način da se otvori naredbeni redak (start >All Programs> Accessories >Command Prompt i upišite ipconfig /all (bez navodnika)

-MAC adresa svake ugrađene žične i bežične  mreže kartice navedena je u  rubrici Physical Address. Potom  treba otvoriti web-sučenje routera,potražiti sekciju posvećenu MAC filtriranju i unijeti MAC adrese uređaja koji smiju pristupiti routeru.Napomenimo,najzad,da ovo nije pretjerano kvalitetan način zaštite  WLAN-a.

Kako detektirati uljez u WLAN-u?   

U slučaju da posumnjate da vam netko krade bežićnu mrežu,otvori web-sučelje routera i potražite sekciju koja prikazuje nazive klijenata (računala) koji su trenutno povezani na router (većina novijih na router ima ovu opciju). Spazite li na listi nepoznat naziv,smjesta promjenite lozinku i podignite stupanj zaštite na WPA (WPA2),u slučaju da ga već koristite.

                                                                                                                                         


CMS za škole logo
Osnovna škola Sokolovac / Trg dr, T. Bardeka 10, HR-48306 Sokolovac / os-sokolovac.skole.hr / ured@os-sokolovac.skole.hr
preskoči na navigaciju