preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sokolovac

WowWee Rovio

 

 

Rovio je pokretna web kamera kojom se upravlja preko web sučelja, a omogućuje amaterski nadzor i kontrolu vašeg doma dok ste na putu

Čovjekova davnašnja želja je da netko umjesto njega odrađuje dosadan ili opasan posao. Izumom robota ta mu se želja ostvarila pa su roboti preuzeli dobar dio dosadnih poslova koji se ponavljaju ili ih s druge strane šaljemo da posao obave u potencijalno opasnim situacijama. Robot koji smo dobili na test nije nekakav industrijski robot koji će savršeno zavariti tisuće i stotine tisuća varova na automobili ili će nam pomoći da deaktiviramo bombu nego se radi o zgodnom  uređaju koji nam omogućuje nadzor i kontrolu prostora s udaljene lokacije.

Zahvaljujući bežičnoj komunikaciji i priključku na Internet s ovim uređajem je moguće i upravljati s bilo koje lokacije na svijetu ili iz udaljene prostorije. S druge strane preko ugrađene video kamere i mikrofona moguće je primati video i audio informacije s tog udaljenog mjesta. Dakle, ako imate veliko skladište, poslovni prostor ili naprosto želite vidjeti što se događa u vašoj kući dok ste na odmoru, Rovio će vam u tome pomoći.

Dakle, Rovio je daljinski upravljano vozilo koje se napaja preko punjivog akumulatora. Ono što će se većina vas odmah zapitati je što se događa kada se baterija isprazni. Kako ćete onda primati sliku i zvuk? Nema problema, uz Rovio dolazi docking station koji omogućuje da Rovio sam napuni svoje baterije. Dovoljno je docking station uključiti u zidnu utičnicu. Naime, stvar je u tome što ova stanica za napajanje emitira svjetlosni signal koji omogućuje navigaciju ovog vozila do njega. Kada Rovio osjeti da mu je akumulator pri kraju, potraži stanicu za punjenje i sam se do nje odveze, kako bi ga napunio.

Najveća prednost ovog vozila u usporedbi s fiksnim nadzornim kamerama je u tome što je pokretno i može zaviriti u kutove koje pokretna kamera ne pokriva. Osim tog ima i mikrofon, koji može poslužiti za detekciju neobičnih zvukova.

Prije početka rada s ovom pokretnom web kamerom potrebno ju je spojiti na neku bežičnu mrežu. Kućne bežične mreže više nisu rijetkost tako da to ne bi trebao predstavljati problem. Kada se uređaj spoji na mrežu, dobije jedinstvenu IP adresu te korisničko ime i zaporku, s kojima mu se može pristupiti iz bilo kojeg dijela svijeta. Kada se u web pretraživač upiše ova adresa, otvara se kontrolno sučelje s velikim prikazom video signala i nekoliko kontrolnih tipki. Dakle, vozilom se upravlja klikovima miša na kontrolnoj ploči. Iako neke kontrole kretanja i nisu baš logične, korisnik se brzo na njih privikne i kontrola vaše mobilne kamere može početi.

Uređaj u sebi ima ugrađen takozvani TruTrack navigacijski sustav koji mu omogućuje da se vrati „kući“, odnosno na stanicu za punjenje kada od njega to zatražite ili on sam shvati da je akumulator blizu pražnjenja. Ovaj sustav se sastoji od dvije crvene točke na stropu prostorije koje se emitiraju iz stanice za punjenje. Međutim, kako bi pokretna kamera mogla naći put kući i bez ove navigacije ona koristi jedinstveni sustav vizualnog pamćenja kritičnih točaka na njenom putu. Osim toga, u mogućnosti je snimiti put kretanje te tako zapamtiti svoje pokrete i njihovim obrnutim redoslijedom doći do stanice za punjenje. Ovaj sustav funkcionira savršeno, ako uz put nema previše prepreka, a u suprotnom slučaju zabavno je gledati  kako se Rovio muči i zabija kako bi došao na početak putovanja.

Naravno, treba imati na umu da od davanja naredbe do njenog izvršavanja treba proteći neko vrijeme. Ako se kontrolno računalo i Rovio nalaze na istoj mreži  odnosno routeru kao što je to bio slučaj kod nas onda to kašnjenje nije dugačko. Ali, treba ga uzeti u obzir kod prolaska kroz uske prostore kako se Rovio ne bi zabio u prepreku.

Ugodno nas je iznenadio ugrađeni mikrofon koji je dosta osjetljiv i hvata slabo čujne zvukove. Vrlo korisna stvar za kontrolu prostora. Rovio na sebi ima ugrađeno i svjetlo, ali koje je po našem mišljenju beskorisno jer je jako slabog intenziteta. Naravno, jače svjetlo bi i brže trošilo pohranjenu  električnu energiju, ali ovo svjetlo doista nema nikakvu uporabu.

 Ipak, bez obzira na sitne nedostatke radi se o vrlo sposobnoj web kameri koja radi što joj se kaže i bez problema se sama vraća na početnu poziciju, odnosno stanicu za punjenje. S druge strane, postavlja se pitanje kome će ovaj uređaj poslužiti. Osim za igranje, obiteljski konferencijski poziv i zabavno promatranje kako se Rovio sam kreće po kući mišljenja smo da bi za neki ozbiljniji nadzor trebalo ugraditi snažnije svjetlo te napraviti vozilo koje se može kretati uz i niz stepenice. Za ovo prvo se pobrinuo sam proizvođač, koji kao dodatnu opremu nudi snažnije LED svjetlo, a za ovo drugo ćemo morati pričekati.     


CMS za škole logo
Osnovna škola Sokolovac / Trg dr, T. Bardeka 10, HR-48306 Sokolovac / os-sokolovac.skole.hr / ured@os-sokolovac.skole.hr
preskoči na navigaciju